Acai

Palma AciaTyto malé tmavě modré bobule plné blahodárných antioxidantů se v současnosti těší velké popularitě díky svým významným účinkům a přínosům pro lidský organismus. Oceňují je sportovci pro jejich energetický potenciál, jsou oblíbené pro svou schopnost detoxikovat a regenerovat organismus a posilovat imunitu. A to není vše…

Acai, latinsky Euterpe Olacera, čteno [Asají], je bobulovité ovoce tmavě purpurové barvy o velikosti hroznového vína. Roste v trsech na stejnojmenné palmě, která dorůstá výšky až 15 – 30 m. Acai pochází z amazonského deštného pralesa, kde se vyskytuje zejména v nížinách podél řek.

Její chuť je přirovnávána ke směsi ovoce a čokolády. Většinu živin obsahuje dužina a kůra, které představují pouhých 10% z celé bobule. Zbylých 90% tvoří semínka, která se obvykle nekonzumují.

Tato tradiční potravina domorodých obyvatel amazonského pralesa dříve sloužila jako zdroj energie pro lov a zároveň pomáhala posilovat imunitní systém. Šťáva z plodů se používala jako lék na průjem, odvar z kořínků se podával při žloutence a svařená semínková drť léčila horečku. Acai také pomáhala proti malárii, cukrovce, onemocněním jater a ledvin, menstruačním a svalovým boletem.

V dnešní době se Acai těší velké oblibě po celém světě díky svému unikátnímu složení. Je považována za „nature´s perfect food“ – dokonalou přírodní potravinu.

AcaiAcai obsahuje pozoruhodně vyrovnaný zdroj bílkovin, sacharidů, zdravých tuků, vlákninu, vitamíny a minerály. Velmi důležitou složku tvoří 12 cenných polyfenolů, jejichž přínos pro zdraví byl potvrzen několika studiemi. Jedním z nich je polyfenol anthokyanin, který stojí za typickým sytě purpurovým zbarvením plodů.

Vitaminy a polyfenoly jsou silné antioxidanty, díky kterým se Acai stala velkým fenoménem ve zdravé výživě. Byla u ní zjištěna vůbec nejvyšší antioxidační hodnota ze všech známých druhů ovoce.



Jak Acai prospívá zdraví?

  • Chrání kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi

– přispívá ke snižování LDL – škodlivého cholesterolu, při zachování toho prospěšného – HDL

  • Snižuje riziko vzniku rakoviny a diabetu

– antioxidanty bojují s volnými radikály, které mohou způsobit nádorové bujení; další látky obsažené v bobulích acai také pomáhají snižovat hladinu krevního cukru

  • Je bohatým zdrojem energie

– redukuje projevy stresu a nepříznivé vlivy prostředí; pomáhá odbourávat nasycené mastné kyseliny, které jsou příčinou únavy a otupělosti

  • Posiluje imunitní systém

– díky svému složení acai podporuje funkci imunitního systému a pomáhá tělo chránit před útoky bakterií a virů

  • Regeneruje organismus a detoxikuje

– antioxidanty minimalizují poškození buněk, které způsobují volné radikály, a tím do jisté míry působí proti stárnutí a ostatním degenaritvním změnám v organismu; také pomáhají tělu odolávat nepříznivým vnějším vlivům

  • Pomáhá při hubnutí

– konzumace plodů acai potlačuje chuť k jídlu, podporuje funkci metabolismu a redukuje hromadění tělesného tuku

  • Zlepšuje zrak
  • Zvyšuje sexuální energii

Acai bobuleAcai je ve světě populární nejen díky svým pozoruhodným přínosům pro zdraví. Jako nakopávač energie je oblíbená mezi profesionálními sportovci a její jedinečnost oceňují i celebrity jako Brad Pitt, Denise Richards nebo Kate Hudson.

Acai ale není přínosem pouze těm, kdo ji konzumují. Obyvatelstvu amazonského pralesa zajišťuje důležitý příjem a zároveň přispívá k regulaci drancování a nešetrného využívání deštného pralesa.




Tabulka výživových hodnot

Výživová hodnota na 100g % DP (*)
vypoctená energie (90/496/EU) 47,5 2%
sacharidy – g 0,2 0%
bílkoviny – g 1,1 2%
tuky celkem – g 4,7 6%
nasycené mastné kyseliny – g 1,2 5%
jednoduché nenasycené mastné kyseliny – g 2,9 11%
vícenásobne nenasycené mastné kyseliny – g 0,6 2%
cholesterol – mg 0,0 0%
vláknina – g 5,9 20%
vápník – mg 48,0 6%
železo – mg 1,0 7%
sodík – mg 8,0 1%
draslík – mg 159,0 8%
horcík – mg 21,0 7%
vitamín A – mcg 5,0 1%
vitamín C – mg 17,0 28%
vitamín B1 – mg 0,7 50%

Napsat komentář