Zelený čaj

Zelený čajPodle archeologických nálezů se čaj pije už téměř 5 000 let. Rodišti prvních čajových lístků byly Čína a Indie. Legenda vypráví o objevení čaje, které je připisováno čínskému císaři Šen-nungovi, jemuž prý při ohřívání vody omylem spadly do kotlíku lístky čajovníku. Takto vzniklý nápoj lahodně voněl a zlákal císaře k ochutnání. Ten byl překvapen jeho vynikající chutí a energií, kterou díky nápoji získal.

V tradičních medicínách v Číně, Japonsku, Indii a Thajsku pomáhal zelený čaj při nejrůznějších potížích. Používal se ke snižování horečky, krevního cukru, zlepšování trávení a byl užitečný i v zastavování krvácení a hojení ran.

V současné době je zelený čaj nejpopulárnější v Číně, Japonsku, Koreji, na Tchajwanu a Středním Východě. Zelené čaje jsou nefermentované, mají jemnou chuť a neobvyklou barvu. Oproti černému čaji mají také větší povzbuzující účinky a nižší obsah kofeinu a taninů.

Lístky zeleného čaje, dlouhé zhruba 3–25 cm s charakteristickým žebrováním, vyrůstají na stálezeleném keři zvaném čajovník, latinsky Camellia. Zajímavostí je, že latinský název byl čajovníku udělen na počest českého botanika Georga Kamela.

Co zelený čaj obsahuje?

Nejvýznamnější složkou zeleného čaje jsou polyfenolové antioxidanty katechiny a flavonoidy, jejichž stále rostoucí význam byl nedávno objeven.

Dále obsahuje 2 – 5% kofeinu, třísloviny, minerály (draslík, vápník, hořčík, hliník a fluoridy), bílkoviny a ve stopovém množství také léčivou látku theofylin.

Zelený čaj

Účinky zeleného čaje

Především díky obsahu antioxidantů a tříslovin má zelený čaj mnoho příznivých účinků pro lidské tělo.

Zelený čaj:

– má vliv na prevenci rakoviny jícnu, žaludku, slinivky, prsu, močového měchýře, střev, prostaty a kůže

snižuje hladinu cholesterolu v krvi

posiluje kardiovaskulární systém

snižuje hladinu krevního cukru

– ulevuje od astmatu

– obsahuje látky, které brání tvorbě zubního kazu a je účinný i při onemocnění dásní

– přispívá ke snížení tělesné váhy

Polyfenolové antioxidanty mají velký význam v prevenci rakoviny – zabraňují zhoubnému množení buněk a podporují mezibuněčnou komunikaci. Dále blokují enzym, který se značně podílí na tvorbě metastáz, a zabraňují vzniku nových cév vyživujících nádor. Kromě významných polyfenolů má antioxidativní účinky také chlorofyl, který je v zeleném čaji obsažen.

OČajchranné účinky čaje ale nespočívají jen v antioxidačním působení. Studiemi bylo prokázáno, že pití zeleného čaje snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění a aterosklerózy. Dále se udává snížení výskytu osteoporózy a zlepšení poznávacích a psychomotorických schopností.

Zelený čaj také velmi dobře působí v boji proti bakteriím a virům a má protialergické účinky.

Odvar ze zeleného čaje účinně pomáhá léčit úplavici a zásluhou tříslovin, které z těla odvádějí škodlivé látky, blahodárně působí na trávicí trakt.

Navíc zelený čaj nemá prakticky žádné nežádoucí účinky.

Upozornění

Pokud si do čaje obvykle přidáváte mléko, zelený čaj pijte raději bez něj. Mléko na sebe totiž vážě polyfenoly, a tím zabraňuje jejich vstřebávání do organismu.

Plantáž

Napsat komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.