Tyto malé tmavě modré bobule plné blahodárných antioxidantů se v současnosti těší velké popularitě díky svým významným účinkům a přínosům pro lidský organismus. Oceňují je sportovci pro jejich energetický potenciál, jsou oblíbené pro svou schopnost detoxikovat a regenerovat organismus a posilovat imunitu. A to není vše…
Acai, latinsky Euterpe Olacera, čteno [Asají], je bobulovité ovoce tmavě purpurové barvy o velikosti hroznového vína. Roste v trsech na stejnojmenné palmě, která dorůstá výšky až 15 – 30 m. Acai pochází z amazonského deštného pralesa, kde se vyskytuje zejména v nížinách podél řek.
Její chuť je přirovnávána ke směsi ovoce a čokolády. Většinu živin obsahuje dužina a kůra, které představují pouhých 10% z celé bobule. Zbylých 90% tvoří semínka, která se obvykle nekonzumují.
Tato tradiční potravina domorodých obyvatel amazonského pralesa dříve sloužila jako zdroj energie pro lov a zároveň pomáhala posilovat imunitní systém. Šťáva z plodů se používala jako lék na průjem, odvar z kořínků se podával při žloutence a svařená semínková drť léčila horečku. Acai také pomáhala proti malárii, cukrovce, onemocněním jater a ledvin, menstruačním a svalovým boletem.
V dnešní době se Acai těší velké oblibě po celém světě díky svému unikátnímu složení. Je považována za „nature´s perfect food“ – dokonalou přírodní potravinu.
Acai obsahuje pozoruhodně vyrovnaný zdroj bílkovin, sacharidů, zdravých tuků, vlákninu, vitamíny a minerály. Velmi důležitou složku tvoří 12 cenných polyfenolů, jejichž přínos pro zdraví byl potvrzen několika studiemi. Jedním z nich je polyfenol anthokyanin, který stojí za typickým sytě purpurovým zbarvením plodů.
Vitaminy a polyfenoly jsou silné antioxidanty, díky kterým se Acai stala velkým fenoménem ve zdravé výživě. Byla u ní zjištěna vůbec nejvyšší antioxidační hodnota ze všech známých druhů ovoce.
Jak Acai prospívá zdraví?
- Chrání kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi
– přispívá ke snižování LDL – škodlivého cholesterolu, při zachování toho prospěšného – HDL
- Snižuje riziko vzniku rakoviny a diabetu
– antioxidanty bojují s volnými radikály, které mohou způsobit nádorové bujení; další látky obsažené v bobulích acai také pomáhají snižovat hladinu krevního cukru
- Je bohatým zdrojem energie
– redukuje projevy stresu a nepříznivé vlivy prostředí; pomáhá odbourávat nasycené mastné kyseliny, které jsou příčinou únavy a otupělosti
- Posiluje imunitní systém
– díky svému složení acai podporuje funkci imunitního systému a pomáhá tělo chránit před útoky bakterií a virů
- Regeneruje organismus a detoxikuje
– antioxidanty minimalizují poškození buněk, které způsobují volné radikály, a tím do jisté míry působí proti stárnutí a ostatním degenaritvním změnám v organismu; také pomáhají tělu odolávat nepříznivým vnějším vlivům
- Pomáhá při hubnutí
– konzumace plodů acai potlačuje chuť k jídlu, podporuje funkci metabolismu a redukuje hromadění tělesného tuku
- Zlepšuje zrak
- Zvyšuje sexuální energii
Acai je ve světě populární nejen díky svým pozoruhodným přínosům pro zdraví. Jako nakopávač energie je oblíbená mezi profesionálními sportovci a její jedinečnost oceňují i celebrity jako Brad Pitt, Denise Richards nebo Kate Hudson.
Acai ale není přínosem pouze těm, kdo ji konzumují. Obyvatelstvu amazonského pralesa zajišťuje důležitý příjem a zároveň přispívá k regulaci drancování a nešetrného využívání deštného pralesa.
Tabulka výživových hodnot
Výživová hodnota | na 100g | % DP (*) |
vypoctená energie (90/496/EU) | 47,5 | 2% |
sacharidy – g | 0,2 | 0% |
bílkoviny – g | 1,1 | 2% |
tuky celkem – g | 4,7 | 6% |
nasycené mastné kyseliny – g | 1,2 | 5% |
jednoduché nenasycené mastné kyseliny – g | 2,9 | 11% |
vícenásobne nenasycené mastné kyseliny – g | 0,6 | 2% |
cholesterol – mg | 0,0 | 0% |
vláknina – g | 5,9 | 20% |
vápník – mg | 48,0 | 6% |
železo – mg | 1,0 | 7% |
sodík – mg | 8,0 | 1% |
draslík – mg | 159,0 | 8% |
horcík – mg | 21,0 | 7% |
vitamín A – mcg | 5,0 | 1% |
vitamín C – mg | 17,0 | 28% |
vitamín B1 – mg | 0,7 | 50% |