Granátové jablko, latinsky Punica granatum,sladkokyselou chutí. Je to kulatý plod velký až 12 cm v průměru. Jeho barva se pohybuje od žluté po temně rudou. Pod tvrdou slupkou se nachází 6 až 12 pouzder, v nichž jsou ukryta semena obalená sladkou bílou, růžovou nebo sytě červenou dužinou. V jednom plodu může být i 600 semen. je aromatické ovoce s charakteristickou
Jablko roste na stromě zvaném Granátovník obecný, jinak také Marhaník granátový. Ten bývá 2 – 5 metrů vysoký a dožívá se až 200 let. Marhaník pochází z malého ostrova Sokotra u pobřeží Somálska. Odtud byl rozšířen do celého Středomoří, Asie, Argentiny a USA. Za nejkvalitnější jsou považována granátová jablka z Íránu.
Z granátového jablka se vyrábějí šťávy, džusy a koktejly. Nejznámější je např. orientální nealkoholický nápoj šerbet nebo sirup grenadina.
V Asii se používá také jako koření.
Granátové jablko je považováno za symbol plodnosti.
Unikátní složení
Granátové jablko obsahuje kromě 77% vody také velké množství vitaminů – A, B, C a E. Dále látky jako fosfor, chlór, mangan, křemík, zinek, vápník, magnézium, měď a železo, kyselinu citrónovou a jablečn
ou. Důležitou a ceněnou složkou granátového jablka je minerál potasium, látka nezbytná pro tvorbu a přenos nervových impulzů a svalovou aktivitu.
Ovoce je bohaté také na vlákninu, flavonoidy – barviva s antioxidačním účinkem, a třísloviny – látky s antioxidačními a protizánětlivými účinky.
Blahodárné účinky
Granátové jablko:
– pomáhá v boji proti volným radikálům – protirakovinné účinky
– čistí krev a celý organismus, zabraňuje tvorbě cévních usazenin
– chrání srdce, snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, reguluje krevní tlak
– pomáhá upravovat trávení
– má protizánětlivé účinky
– působí proti chudokrevnosti
– chrání klouby a pohybové ústrojí
– přispívá k celkovému posílení organismu
– posiluje obranyschopnost a imunitní systém, pomáhá předcházet výskytu mnohých nemocí
– diabetikům nezvyšuje hladinu krevního cukru
– chrání mozek novorozeněte před možnými ischemickými poškozeními v průběhu porodu, speciálně u předčasných porodů
– pomáhá při poruchách erekce
Podrobněji k jednotlivým účinkům
-
Antioxidační
Díky vitaminům, flavonoidům a taninům, které stojí za vysokou antioxidační hodnotou tohoto ovoce, pomáhá granátové jablko především v boji s volnými radikály, které se podílejí na vzniku závažných onemocnění jako je rakovina, nemoci kardiovaskulárního systému a degenerativní choroby. Je prokázáno, že pravidelná konzumace granátového jablka výrazně zpomaluje růst nádoru prostaty a významný preventivní účinek má také v případě rakoviny prsu.
-
Digestivní – upravující zažívání
Ovoce pomáhá upravovat zažívání. Obecně se granátové jablko doporučuje jako pomocný prostředek při různých nepravidelnostech zažívání a trávení.
-
Čistící
Granátové jablko je prospěšné pro játra a ledviny. Čistí a posiluje or
ganismus a výborně působí především na krev, která se díky němu obnovuje a regeneruje. Jablko také výrazně zlepšuje plynulost krevního oběhu.
-
Protizánětlivé
Pomáhá při zánětech díky obsahu kyseliny citrónové a jableč né, a to především při zánětech trávicích sliznic nebo zánětu ucha.
-
Ochrana srdce
Šťáva z granátového jablka snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi, zabraňuje usazování tuku na stěnách tepen a pomáhá regulovat vysoký krevní tlak. Redukuje riziko vzniku arteriosklerózy a dalších kardiovaskulárních onemocnění a zlepšuje funkce srdce.
-
Ochrana mozku
Výzkumy dokázaly, že polyfenoly obsažené v granátovém jablku, které konzumují těhotné matky během těhotenství, chrání mozek plodu v případech předčasných porodů, kdy může dojít k poruchám zásobování mozku krví a nižšímu přísunu kyslíku.
-
Ochrana kloubů
Šťáva z granátových jablek blokuje enzymy, které způsobují úbytek chrupavky v případě osteoartritidy.