Název lecitin vznikl ze starořeckého slova lekithos – žloutek. Je to fosfolipidantioxidant přírodního původu, běžně se vyskytuje ve vaječných žloutcích, v semenech rostlin, např. v sojových bobech, a v některých olejích. složený z mastné kyseliny, kyseliny fosforečné, glycerolu a cholinu. Tyto látky se podílejí na stavbě vnější buněčné membrány rostlin a živočichů. Lecitin je
Pro svoje vlastnosti se používá jako emulgátor v pekařské a cukrárenské výrobě, při výrobě čokoládových pochoutek, olejů apod.
Účinky sojového lecitinu:
– snižuje hladinu LDL (škodlivého)-cholesterolu v krvi a vysoký krevní tlak
– pročišťuje cévy, působí jako prevence aterosklerózy
– zlepšuje funkce nervového systému a paměť
– posiluje imunitní systém
– regeneruje organismus
– urychluje metabolismus a tím pomáhá při hubnutí, má pozitivní vliv na celulitidu
– brání vzniku ekzémů
– zmírňuje bolesti kloubů
Lecitin je jedním z nejlepších přírodních pomocníků na snížení hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku, čímž působí jako prevence vzniku srdeční nebo mozkové příhody. Pro své pozitivní účinky na nervový systém bývá nazýván potravou pro mozek.
Při jeho dlouhodobějším užívání lecitin posiluje obranyschopnost organismu a omezuje vypadávání vlasů.